Aquesta setmana des de Miscel·lània us proposam
una recepta de cuina esquisita i molt nostra: l’elaboració de galletes d’oli,
però ben especials, ja que les farem amb alguna herba aromàtica.
RECEPTA GALLETES D’OLI
INGREDIENTS
PER FER UNES 40 GALLETES:
-
100 ML D’AIGUA
-
100
ML D’OLI D’OLIVA SUAU
-
1 CULLERADA DE POSTRES DE SAL
-
15 GRAMS DE LLEVAT ( LLEVAT
FRESC)
-
400 GRAMS DE FARINA NORMAL
-
HERBES AROMÀTIQUES: ORENGA, ROMANÍ,
ALFABAGUERA, ETC
- . En un bol gran mescla la farina,
el llevat , la sal i l’herba aromàtica seleccionada.
- A continuació, fes un forat
al mig amb la mà i afegeix l’oli i l’aigua tèbia a poc a poc mentre
pastes.
- Guarda sempre un poc d’aigua
per si fos necessari emprar-la tota. Ha de quedar una massa compacta com
una coca, tot i que no fa falta pastar-la gaire.
- Fes-ne una bolla i deixa-la
tapada durant una hora en un lloc calent de la casa perquè fermenti i
pugi.
- Una vegada la massa hagi
duplicat gairebé la seva mida, encén el forn a 200ºC amb calor dalt i
baix.
- Sobre una superfície
enfarinada, estira la massa amb l’ajuda d’un rodet fins que tengui un
gruix d’uns 7 mm aproximadament.
- Amb l’ajuda d’un tap o un
motllo rodó d’uns 3-4 cm de diàmetre, ves fent forats a la massa per
marcar les galletes i pica-les amb un escuradents per aconseguir els
tradicionals clotets de les galetes d’oli.
- Col·loca les galletes en una
safata damunt de paper d’enfornar o damunt una lleugera capa de farina
perquè no s’aferrin i enforna-les durant uns 15 – 20 minuts aproximadament
o fins que estiguin ben daurades per damunt.
- Una vegada s’hagin refredat, guarda-les en un pot hermètic i gaudeix-ne com prefereixeis: totes soles, amb paté, amb formatge, amb sobrassada…
La seva elaboració és molt
senzilla, anam mesclant els diferents ingredients i us proposam que a més a més
d’anar tocant, ensumant i tastant els ingredients, treballeu amb els infants la
seva mesura . D’aquesta manera, si els feim esment amb la manera de pesar amb
la bàscula tradicional o digital, així com comparant amb diferents recipients,
estarem treballant les habilitats logicomatemàtiques. Amb els més petits podem
treballar-ho a partir de tassons, cullerades ( quantitats més concretes) i amb
els més grans ja podem introduir les diferents quantitats amb els nombres
corresponents.
També treballarem la
motricitat fina sobretot amb les herbes aromàtiques per fer-ne bocinets,
tallant i separant amb els dits les seves fulles. Podem parlar de que hi ha
plantes que fan olor i plantes que no ( comparant amb plantes i flors de la
primavera que podem tenir al nostre jardí o balcó, o dins casa). Ensumarem
aquestes plantes aromàtiques i explicarem si ens agraden o no aquestes olors,
si ens recorden a qualque cosa.
Un pic feta la mescla i forma de les galetes ( on
treballarem també el modelatge, les formes arrodonides), amb un escuradents
farem els foradets a les galletes, i així tornarem a treballar la concentració
i motricitat fina.
Pensau a degustar aquestes
galletes tan delicioses i a més a més a
ensumar-les amb cura. Podem animar els infants a que comparin el seu aroma i
gust amb altres galletes d’oli que tenguem pel rebost.
Un cop fetes les galletes, us animam també a que els infants, cadascú en el
seu nivell i de manera lliure, faci una petita feineta amb una representació
gràfica, un dibuix de com han quedat les
galletes .
Molt bon cap de setmana i
gaudiu d’aquest berenar de galletes tan fantàstic!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada